• Voip1

VoIP je skraćenica od eng. složenice Voice over Internet Protocol i ime je za komunikacijsku tehnologiju koja omogućava prijenos zvučne komunikacije preko internetske mreže.

Zahvaljujući činjenici da je danas pristup Internetu moguć skoro u svakom trenutku sa niza različitih uređaja (računari, mobiteli, tableti ...), VoIP tehnologija se nametnula kao zamjena za klasične telefonske sisteme sa nizom mogućnosti koje u klasičnoj telefonskoj infrastrukturi poduzeća nisu bile moguće.

Značajna prednost u odnosu na klasične telefonske sisteme je i mogućnost potpuno besplatnog razgovora između VoIP klijenata (SIP telefoni, SIP aplikacije za računare i mobitele i sl.) te jeftiniji razgovori prema fiksnoj i mobilnoj mreži.

Radikalno rezanje troškova možemo postići prije svega upućivanjem poziva preko VoIP operatera te uspostave sistema interne telefonije na globalnoj razini. Interna telefonija omogućava da se putem uređaja koji imaju pristup Internetu a korištenjem softverskih ili hardverskih VoIP klijenata ostvaruju potpuno besplatni telefonski razgovori.

Povećanje efikasnosti očituje se kod korištenja brojnih naprednih funkcionalnosti IP-PBX sistema.

Ostali moduli iz oblasti VoIP rješenja